چکیده نویسی

چکیده نویسی

اهمیت چکیده خوب

تفاوت چکیده پایان نامه و مقاله در تعداد کلمات مجاز است که با توجه به سیاست دانشگاه یا ژورنال و پریودیکال مقصد می تواند متفاوت باشد. یک چکیده خوب راهی است برای عرضه کلیات و یافته های مهم مطالعه، تا خواننده براحتی تصمیم گیری کند که آیا به خواندن اصل مطلب ادامه دهد یا نه. بنابراین ارائه اطلاعات کلیدی کافی [برای نمونه، خلاصه نتایج، مشاهدات، روند یافته ها و غیره[ بایستی در چکیده به شیوه ای مفید گنجانده شود، تا خواننده براحتی بتواند کار شما را ارزیابی کلی کند. چکیده را بایستی طوری نوشت که خواننده مشتاقانه به خواندن خود ادامه دهد.

چطور بفهمیم که اطلاعات کافی در چکیده وجود دارد؟

یک قانون انگشت شست ساده برای اینکار وجود دارد. تصور کنید که شما محقق دیگری هستید که مشابه همین مطالعه را انجام می دهید. سپس از خودتان بپرسید: اگر تنها بخش در دسترس از مطلب همین چکیده باشد، آیا اطلاعات ارائه شده کافی است؟ آیا داستان کلی در مورد مطالعه می گوید؟ آیا تلاش می کنید کل مطلب را بدست بیاورید؟ اگر جواب اینها نه بود، چکیده مناسب نیست و مستلزم ویرایش است.

طریقه نوشتن چکیده

۱- انواع چکیده

ابتدا لازم است که انواع چکیده را بشناسیم. سپس نوع چکیده مورد نیاز و مناسب برای کار خود را انتخاب کنید. عموماً چهار نوع کلی چکیده داریم:

چکیده نقادانه (critical abstract)

در چکیده نقادانه یا انتقادی، علاوه بر شرح یافته ها و اطلاعات اصلی مطالعه، در مورد روایی، پایایی و کمال مطالعه نیز قضاوت شده یا نظر داده می شود. محقق مطالعه را ارزیابی کرده و اغلب با کار دیگران بر روی همان موضوع مقایسه می کند. چکیده نقادانه بخاطر وجود نقد یافته ها و مقایسه با سایر مطالعات مشابه معمولا ۴۰۰-۵۰۰ کلمه است. این نوع چکیده کمتر استفاده می شود.

چکیده توصیفی (descriptive abstract)

چکیده توصیفی نشانگر نوع اطلاعاتی است که در یک کار یافته ایم. در مورد کار قضاوتی نمی شود، نتیجه گیری یا بحث نتایج تحقیق انجام نمی شود. کلمات کلیدی موجود در متون در چکیده تلفیق می شود و ممکن است شامل هدف، روش ها و حیطه تحقیق باشد. اساساً چکیده توصیفی تنها به شرح کاری می پردازد که خلاصه شده است. عده ای از محققان آن را چکیده روش تحقیق بجای خلاصه تحقیق می دانند. چکیده های توصیفی غالبا کوتاه بوده و کمتر از ۱۰۰ کلمه هستند.

چکیده اخباری (informative abstract)

اکثر چکیده ها از نوع اخباری یا اطلاع رسان هستند. در حالی که به نقد یا ارزشیابی کار نمی پردازند، بیشتر از شرح تحقیق می رسانند. یک چکیده اخباری خوب به عنوان وکیل و جایگزین تحقیق محسوب می شود. زیرا محقق برهان های اصلی و یافته های مهم کار خود را ارائه و شرح می دهد. چکیده اخباری حاوی اطلاعاتی است که در چکیده توصیفی یافت می شود [هدف، روش ها، حوزه] به علاوه نتایج و بحث یافته های تحقیق و پیشنهادات محقق. طول چکیده اخباری با توجه به رشته و دانشگاه و مقصد متفاوت است، اما معمولا بیشتر از ۳۰۰ کلمه نیست.

چکیده عیان (highlight abstract)

چکیده عیان یا روشنگر اختصاصا برای جلب توجه خواننده به مطالعه نوشته می شود. لازم نیست که تصویر کاملی از مطالعه ارائه شود، در حقیقت نکات ناقص و هدایت کننده ای ارائه می شود که نظر خواننده را جلب کند. این نوع چکیده را نمی توان بدون اصل مقاله یا کار ارائه کرد و یک چکیده حقیقی محسوب نمی شود. به ندرت در اسناد و متون دانشگاهی از چکیده عیان استفاده می شود.

۲- سبک نوشتن

تا حد امکان از جملات معلوم استفاده کنید، هر چند ممکن است چکیده شما بیشتر به سازه های جملات مجهول نیاز داشته باشد. صرفنظر از معلوم یا مجهول بودن و زمان جملات، چکیده بایستی حاوی جملات هوشمندانه و کامل باشد. سریع و مختصر منظور خود را بیان کنید و همیشه از زمان گذشته استفاده کنید، زیرا تحقیقی را گزارش می کنید که تمام شده است.

هرچند چکیده اولین بخش از پایان نامه یا مقاله است، اما بایستی آخرین چیزی باشد که می نویسید. از هر بخش جملات کامل یا عبارات کلیدی را برداشته و با توالی منطقی پشت سر هم بچینید تا خلاصه مطلب بدست آید. سپس آن را بازنگری کرده، جملات را به هم ربط داده و به جملاتی واضح و مشخص تبدیل کنید. قبل از تحویل مقاله نهایی، اطمینان حاصل کنید که اطلاعات عرضه شده در چکیده به طور کامل با اطلاعات پایان نامه یا مقاله همخوانی و هماهنگی داشته باشد.

مواردی که نباید در چکیده گنجاند

  • اطلاعات زمینه ای طولانی
  • رفرنس و مرجع
  • متن داخل پرانتز و کروشه یا جملات ناقص
  • مخفف، کلمات مستعار، کنایه، شکل، جدول، نمودار یا ارجاع به آنها

آدرس کانال ما در تلگرام:https://t.me/joinchat/AAAAAEcBfewzSYWMQvCdAg

درباره نویسنده

tohid saket

ارسال دیدگاه